Voorwoord

Sven Asijee: Directeur OTIB

De wereld verandert: snel en onstuitbaar. En bij bijna alle veranderingen speelt techniek een belangrijke rol. De vakmensen in de technische installatiebranche brengen deze techniek tot leven. Geen energietransitie zonder ons! Slimme tunnels, slimme infrastructuur, energieneutrale gebouwen. Onze vakmensen staan voor deze uitdagingen. Mensen langer thuis laten wonen vraagt om veiligheid en comfort, onze branche maakt het mogelijk. Snelle ICT-verbindingen, slimme productieprocessen, smarthomes; jij bent de vakman of vakvrouw die hierin het verschil maakt.

De markt blijft veranderen, de technische ontwikkelingen gaan snel, kennis is en blijft nodig.

 

Wie is die vakman of vakvrouw? Iedereen die in onze branche zijn of haar plek heeft gevonden en techniek tot leven brengt. Dit kan de monteur zijn, de engineer, de calculator of de specialist. Maar ook de HR-professional, de leidinggevende, de receptioniste, de inkoper. Zij dragen allemaal bij aan een toekomstbestendige omgeving waarin we kunnen wonen, werken en leven. En waarin we duurzaam recreëren, mooie producten maken en onze kinderen laten opgroeien. Dit zijn de mensen van de technische installatiebranche.

Prachtig werk! Maar ook verantwoordelijk werk. Om continu te kunnen inspelen op alle nieuwe mogelijkheden, kansen en technieken is een leven lang ontwikkelen onmisbaar. Alleen door jezelf steeds te blijven ontwikkelen – zowel in je vak als in je persoonlijke vaardigheden – blijf je in beweging en kom je verder. OTIB, jouw opleidingsfonds, helpt je hierbij. Door met financiële steun de drempels naar opleidingen zo laag mogelijk te maken. Door je te inspireren met de nieuwste kennis en kansen in de branche, nu en in de toekomst. En door met elkaar te werken aan een leercultuur, ook in jouw bedrijf. We maken jouw kennis en vaardigheden zichtbaar voor klanten. Maar we helpen je ook na te denken over je loopbaan: hoe blijf je gemotiveerd, vitaal en geïnspireerd aan het werk? Met OTIB neem je zelf je eigen loopbaan in handen. Jij zit aan het stuur, wij zijn de motor.

 

Tegelijkertijd zien we dat de werkdruk toeneemt en dat het moeilijk is nieuwe collega’s te vinden. Daarom zoeken we continu naar mogelijkheden om bedrijven te ondersteunen bij het werven van nieuwe vakmensen. We laten zien hoe fantastisch divers en uitdagend het werkveld is. We ondersteunen nieuw talent in hun (basis)opleiding en werkgevers bij het vinden van de juiste mensen. En we wijzen mensen op onverwachte kansen, zodat ook de jonge generatie en nieuwe talenten de technische installatiebranche van OTIB blijven weten te vinden.

 

Dat is wat we samen gaan doen in 2019.

 

Hoe? Dat lees je in dit magazine. Maar let op! Dit is nog maar een tipje van de sluier. De markt blijft veranderen, de technische ontwikkelingen gaan snel, kennis is en blijft nodig. Vakmensen moeten voortdurend in beweging zijn, en wij bewegen mee. In de loop van 2019 kun je nieuwe producten en diensten blijven verwachten. We houden je op de hoogte.

 

Je kunt meer in de techniek.